Vuodesta toiseen ja ympäri

Vuodesta toiseen ja ympäri

tiistai 22. lokakuuta 2024

Valokulkue muistuttaa pyöräilyn jatkuvan ympäri vuoden

 Valokulkue muistuttaa pyöräilyn jatkuvan ympäri vuoden



Päivät lyhenevät hurjaa vauhtia, kun käymme kohti talvea. Pyöräilijöitten määrätkin vähenevät liikenteessä, mutta niin ei tarvitsisi olla. 


 


Pyöräilyä ei kannata lopettaa kalenterin mukaan


Moni tuntuu jättäneen pyörän jo varastoon, vaikka syksy on ollut leuto. Keski-Uudenmaan polkijoiden puheenjohtaja Tommi Vainikainen kannustaa jatkamaan pyöräilyä: “Ei kannata laittaa pyörää talvivarastoon kalenterin mukaan, vaan käyttää pyörää niin pitkään, kuin se tuntuu hyvältä. Jos ei vaikka halua ajaa lumikelillä, niin voi ajaa lumen tuloon asti”, hän ehdottaa. “Vielä ei ole liukasta eikä lunta. Aamuisin ja iltaisin on pimeää, mutta ei pimeässä pyöräilyä kannata arastella”, hän jatkaa. 


Ainakaan pimeän vuoksi ei kannata siirtyä muihin kulkuvälineisiin. Kaupunkialueella tiet ovat yleensä valaistuja ja pyörään voi valita valon tarpeen mukaan. Jos ajaa pääasiassa valaistuilla kaupunkialueilla, riittää pienempitehoinenkin lamppu siihen, että muut havaitsevat pyöräilijän. Jos reitti kulkee huonommin valaistuilla tai huonokuntoisilla teillä, voi tehokkaampi valo olla tarpeen, jotta valon antaa mahdollisuuden huomata tienpinnan epätasaisuudet. “Pääasia on, että pyörässä on valot. Tehokkaammat valot tulee kuitenkin suunnata niin, ettei niillä sokaise muita tien käyttäjiä”, Vainikainen muistuttaa.


 


Punaista ja valkeaa valoa - ja karnevalistisesti muutakin  


Pimeässä ja hämärällä pyörässä pitää olla punainen takavalo ja valkea tai keltainen etuvalo. Mutta joskus voi hauskuutella ja laittaa pyörään näitten lisäksi vaikka joulukuusen värivalot pimeää karkottamaan. Juuri näin voi tehdä, jos haluaa osallistua Keski-uudenmaan polkijoiden järjestämän valopyöräilyyn maanantaina 28.10. Idea on koristella pyörä valoin ja tulla ajamaan yhdessä pieni pyörälenkki Järvenpäässä. Pyörään voi lisätä erilaisia pinnavaloja, patterikäyttöistä led-nauhaa rungon ympäri hyvin kiinnitettynä tai vaikka ripustaa nippusiteillä pieniä pyröränvaloja tarakkaan. 


 “Haluamme yhtäältä muistuttaa valojen käytöstä, mutta ennen kaikkea kannustaa ihmisiä jatkamaan pyöräilyä pimeästä huolimatta. Tämä on helppo ja hauska tapa päästä pimeässä ajamisessa alkuun”, Vainikainen kertoo. “Ehkä autoilijoillekin runsaasti valaistu pyöräletka muistuttaa mieliin, että pyöräilijöitä on liikenteessä ympäri vuoden”. 


 Valopyöräily starttaa Järvenpään kirjaston ja Järvenpää-talon väliseltä aukiolta klo 18 (kokoontuminen 17.45) ja päättyy Seppälän talolle, jossa tarjotaan lämmintä glögiä. Tapahtuma on ilmainen ja kaikille avoin.